פסטיבל ירושלים 2021: יותר ממה שמגיע לי

את "יותר ממה שמגיע לי" הזה ראיתי במסגרת הקרנות האקדמיה בחודש שעבר, ויש לי בעיה גדולה עם הסרט הזה. להפתעתי, משיחות מסדרון חטופות עם חברי אקדמיה נוכחתי לדעת שאני במיעוט, והסרט הזה מקבל לא מעט אהבה (ואכן, הסרט הזה קיבל 6 מועמדויות לפרס האופיר). ועדיין, אני מאוד עצבני עליו, ודווקא בגלל שיש בו גרעין יפה של דרמה מרגשת.

כל עוד הסרט מספר את הסיפור האנושי שבמרכזו, הוא עושה עבודה יפה ומרגשת. אם חד הורית (בגילומה הנוגע ללב של אנה דוברובצקי) מתקשה לפרנס את עצמה ואת בנה המתבגר, וגם לנהל איזושהי מערכת יחסים עם גבר נשוי שמבטיח הרבה ונותן מעט. אשה שבעת אכזבות שרק מתאכזבת שוב ושוב – והנה, אולי, יש תקווה חדשה למישהו שיספק אופק ועתיד. ואולי לא.

הילד המופנם והאם שכל כך זקוקה למגע שמתאכזבת כל פעם מחדש – זה סיפור אנושי יפה שרק מבקש להביט סביב ולראות את הכאב הנסתר בדרך כלל מעיני כל.

אבל הסרט הזה רוצה יותר. ובחלק הזה הוא עושה עבודה גסה, בוטה, לרגעים אפילו תמוהה ומאוד לא נעימה לצפייה.

more than i deserve

צילום: שי פלג

הסרט הזה רוצה לדבר על מערכת היחסים בין הדתיים לחילוניים במדינה הזאת. ואם הדרמה האנושית שאל תוכה הוא שופך את הרעל החברתי שלו היא דרמה עדינה ורגישה, הטיפול באלמנט הדתי נעדר כל תחכום וכל אנושיות. גם אם אני אדם חילוני, אני הייתי נזהר מאוד מלצבוע את כל הדתיים בצבעים כל כך שחורים.

לפי הסרט הזה, הדתיים מניפולטיבים – הם מפתים ילדים לשיעורי בר מצווה, ועל הדרך מחתימים את ההורים על איזשהו טופס, כדי שהם יוכלו לשטוף את מוחם שעדיין תם בתכני הדת כפי שהם מבינים אותה.

לפי הסרט הזה, היהדות, שאמורה להיות בין האדם למקום, היא דת שמוכתבת על ידי מנהגים קשיחים וחסרי אנושיות – ראו את סצינת המקווה המביכה. נאמר לאשה בסצינה קודמת שטבילה היא דרך לנקות את כל הרעלים היומיומיים, דרך למצוא את השקט הנפשי הפרטי והאישי שלך ואפילו להתייחד עם האלוהים כשגופך ונפשך נקיים. אז כשהאשה מגיעה אל המקווה, היא מקבלת יחס עוין וחסר סובלנות מהבלנית. במקום באמת לתת לאשה לנהל את הדיאלוג הפרטי שלה עם האלוהים שהיא עכשיו מוצאת, הבלנית כל הזמן מתערבת באיך ובמה, ולבסוף אומרת את המילה "כשר" כדי לתת חותמת אישור שהיא בעצם לא היתה צריכה מאחרים, אלא רק מעצמה ומהאלהים כפי שהיא מרגישה אותו, או כפי שהיא היתה אמורה להרגיש אותו.

והסצינה הכי מרתיעה בסרט הזה היא סצינת הסכין. הדת, לפי הסרט הזה, היא אלמנט פונדמנטליסטי. ההולך בעקבות הדת יהיה מוכן אפילו להרוג בשם האלוהים.

הדת, כפי שהיא מצטיירת ב"יותר ממה שמגיע לי", היא בעיקר שקר גדול שלוקח גרעין של אמת ומעוות אותו עד שהוא הופך מרושע וחסר אנושיות. וכל החלק הזה עשוי בבוטות שחסרה את ההפנמה של אדם את האהבה שהיתה אמורה להיבנות כאן כלפי אדם אחר, כמו גם כלפי האלוהים. הרי גם הדתיים משקרים. האשה הרי, זה ברור, תתאכזב גם מהדתי. סרט שהיה אמור לראות את המורכבות האנושית כמו גם את המורכבות שבדת לוקח סיפור אנושי ויפה של אשה במצב קיומי לא קל ומזריק לתוכו רעל חד מימדי ומאוד לא אנושי.

וזה לא עוזר שיש כאן סצינה שמנסה להעתיק את "זה לא יפה אשה גדולה כמו את הולכת עם גבר קטן". אפשר להגיד על דובר קוסשוילי הרבה דברים. אי אפשר לקחת ממנו את "חתונה מאוחרת". ופיני טבגר, עם כל הצער, הוא לא קוסשוילי. לסרט של טבגר אין את המורכבות הדואלית של אותו סרט מונומנטלי. וגם אם אני חילוני, הייתי רוצה להאמין שיש לא מעט אנשים דתיים שאוהבים את השם מבלי לתחמן, לשנוא כל כך, ולשקר כל כך הרבה.

סיפור אנושי יפה שמהווה, להבנתי, כלי להטמעת שנאה לדת. סרט בעייתי מאוד בעיניי.

איתן ווייץ

עקבו אחרי בטוויטר, או צרו איתי קשר במייל: Eithanwe@012.net.il

תודה שבאתם וקראתם. אשמח לארח אתכם שוב בבלוג שלי, בכתובת: Eithan.co.il

מחשבה אחת על “פסטיבל ירושלים 2021: יותר ממה שמגיע לי

  1. דווקא אני חוויתי את הסרט הפוך
    במישור האנושי-רגשי לא הרגשתי יותר מדי, משהו בעומק של הדמויות היה שטחי ותבניתי מדי.
    ואילו בפן הדתי לא חוויתי את הצביעה המגמתית בשחור. אני מבין שהתאכזבת לראות את הדת מהזווית הפחות מחמיאה ואולי היה נעים יותר לצפות בדת הנינוחה והמקרבת לבבות, אך זה לחלוטין לא מנותק מהנעשה במקומות מסוימים. הסצנה במקווה מתרחשת לא מעט בדיוק כפי שהוצגה, תבדוק ותגלה. הקהילה החרדית מתקשה לקבל נישואין וקשרים כגון אלו והיא תעשה הרבה כדי שזה לא יקרה.
    זה לא אומר שאין גוונים נוספים בזרם הדתי ואפילו בחרדי, אך אין כאן עיוות אלא התמקדות בצדדים פחות מחמיאים בדת.
    —-
    איתן לאלי: אני לא אומר שזה "מנותק מהנעשה במקומות מסוימים", אבל ה"התמקדות בצדדים פחות מחמיאים בדת" יוצרת סרט מגמתי שמשחיר את הדת, ולא מראה תמונה מורכבת, שזה מה שהייתי רוצה לראות.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s