קירבה: הביקורת

(שם הסרט במקור: Close)

"קירבה" הוא סרטו השני של לוקאס דונט, במאי צעיר (רק בן 32) מבלגיה. לא מאוד אהבתי את סרטו הקודם, "נערה". אחרי צפייה בסרטו השני, "קירבה", דונט מצטרף אל קבוצת הבמאים שכל העולם ואחותו מתעלפים מהם, אבל אני נשאר מחוץ לחגיגה.

כי דונט, מסתבר, עושה סרטים מהסוג ש"לא קורה בהם כלום". אם להיות הוגן, זה לא מאוד מדויק, אבל זוהי ההרגשה. ב"נערה" לא הרגשתי שיש ממש קונפליקט. כאן, ב"קירבה", יש קונפליקט, אבל דונט סומך יותר מדי על סמלים, על רגשות שאמורים לעלות מצילום, מעיצוב אמנותי, אולי אפילו ממבטים והצגות משחק של שחקנים, אבל הוא לא מכתיב לדמויות נראטיב שיפעיל את הרגשות שלהם.ב"קירבה" יש עניין עם שני נערים. החברים הכי טובים. כבר בהתחלת הסרט מישהי בבית הספר זורקת לכיוונם: תגידו, אתם זוג? ומכאן, הסרט די נעלם לתוך עצמו. לא ממש קורה משהו. אחד הנערים מצטרף לקבוצת ההוקי של בית הספר. אני מניח שמדובר בסוג של בדיקה שהנער עושה מול עצמו – האם הוא עונה לסטראוטיפ הנשי של הומוסקסואל, או שהוא יכול להיות גברי במשחק כוחני כמו הוקי. אני מניח את זה, כי זה לא נאמר. ויותר מזה – אין כאן שום מתח ועניין באימוני ההוקי. לפעמים הוא נופל, לפעמים הוא מחליק ללא דופי. אין שום משחק מכריע, גביע, או אליפות. אין תכלית ספורטיבית באימוני ההוקי האלו, ואין שום עליות וירידות דרמטיות בעיסוק של הנער בהוקי. כמו צילומי הריקוד של הנערה בסרט הקודם – זה מרשים טכנית, אבל חוזר על עצמו יותר מדי פעמים, ללא שינוי. ביום דרמטי במיוחד הוא נופל יותר מפעם אחת. בימים אחרים הוא נופל וקם. וזהו.

דונט סומך יותר מדי על משחקם של הילדים (החיוניים והמקסימים), על עיצוב אמנותי בצבעים צהובים חמים ואדומים אינטנסיביים (כאילו היה אלמודובר הצעיר), אבל לא מפעיל אותי דרך שום קו נרטיבי שיבחן את השאלות המטרידות את בני הנוער האלו.

ואז, באמצע הסרט, מתרחשת טרגדיה.

וגם כאן, דונט נמנע מתיאור הפרטים. איך זה קרה? מה קרה בדיוק באותם רגעים גורליים? איך התגלגלה שרשרת האירועים שהסתיימה בטרגדיה הזו? רק סצנת מכות אחת בחצר לפני כן מסבירה את המעשה, אבל אין שום רגע שייקח אותי ביד ויסביר לי את התפתחות האירוע, דקה אחרי דקה, וכך אין לי שום כניסה הדרגתית לשבירה הרגשית של הדמויות שעליהן משפיעה הטרגדיה הזאת.

ומכאן – שוב, הסרט עומד במקום זמן ארוך. זה ברור שיש כאן אשמה, אבל אין הדרגתיות, אין כניסה לנשמתו של הנער עד שהוא יקבל על עצמו את האשמה הזאת, יודה בה, כי אין שום מנגנון נרטיבי שיפעיל את התהליך הזה. אז הוא שוב באימון הוקי, ושוב הוא פוגש את המשפחה, ודבר לא נאמר, והוא שוב רוכב על האופניים (כמו בהרבה רגעים לפני כן), ושוב עוסק בחקלאות (העיסוק המשפחתי) – המון דברים קורים, אבל שום דבר לא קורה.

ואני נותר מביט מבחוץ, יודע מה קורה, אבל לא מרגיש את זה. זה נשאר ברמה הסמלית (אדום – רגש חזק. נטיעה – חיים חדשים. וכיוב'), אבל זה לא עובד עלי רגשית כי אין ממש התפתחות נרטיבית שתגרום לגיבורי הסיפור (ודרכם – לי באולם) לעבור מסלול שדרכו הוא באמת יכיר באשמתו, באמת יישבר רגשית. וכשזה קורה, אני מרגיש שזה כמעט שרירותי, כי מצד אחד, זה היה די ברור מהתחלה, אבל לא היה תהליך דרמטי שהביא אותו לנקודה הזו.

אז מה שנשאר הוא סרט שמצולם יפה, סרט שמעלה אל פני השטח נושאים מעניינים (ב"נערה" – הכרה בדימוי הגוף שלנו, ב"קירבה" – עצם ההבנה וההכרה בזהות המינית שלנו), אבל דונט לא באמת עושה עם הנושאים האלו משהו. להרגשתי זה נשאר ברמת ההצהרה. וכך סרט שנוגע בנושאים חשובים, ואפילו עשוי בכישרון, מותיר אותי מביט מבחוץ, לא מעורב רגשית, לא מאוד אוהב את עבודתו של הבמאי הזה, שזוכה לאהבה גדולה בכל מקום בו סרטיו מוצגים, אבל אני לא מרגיש שותף לאהבה הזו.

איתן ווייץ

ניתן ליצור איתי קשר במייל: Eithanwe@012.net.il

תודה שבאתם וקראתם. אשמח לארח אתכם שוב בבלוג שלי, בכתובת: Eithan.co.il

2 מחשבות על “קירבה: הביקורת

  1. קראתי את הביקורת שלך ואני שואל את עצמי אם ראינו את אותו הסרט והאם באמת הבנת על מה הסרט.

    כי זה לא סרט על "ההכרה בזהות המינית שלנו" . מה שכן ,זה סרט על אובדן של חבר/חברות רק בגלל הצורך להיות מקובל בחברה.

    דברים נרמזים בסרט ואתה צריך לשים לב כדיי לחבר את החוטים.

    לדוגמה: בסצנה מסויימת אימא של רמי, דיי כועסת עליו שהוא נועל את עצמו בחדר האמבטיה ולא מוכנה שהוא יעשה את זה. כשנרמז איך רמי מת, הכעס שלה דיי ברור.

    כשליאו שובר את היד ובוכה, הוא בוכה לא כי כואב לו אלא על האובדן של רמי, והידיעה שהוא דיי אחראי לזה.

    זה סרט שאתה לא יכול להישאר אדיש אליו, זה סרט שמועך לך את הלב.לי ירדו דמעות בסוף הסרט.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s