זה לא היה אמור להיות סרט שאני אוהב. סיפור על סופר מפורסם שחוזר לכפר הולדתו אחרי הרבה שנים שלא היה שם, והנוסטלגיה תוקפת אותו. בפלאשבקים. הו. יש משהו מיושן בתקציר שכזה. אבל, מסתבר, הסרט הזה הוא אחד היפים ביותר שראיתי בחודשים האחרונים. לא פחות. סרט עדין, צנוע, שקט, שטומן בתוכו כאב גדול, וגם שיעור קטן לחיים.
שם היצירה הזאת מוסבר בגוף הסרט: אימא של הסופר הייתה נוהגת לומר לו להפסיק להמציא סיפורים, להפסיק לשקר, אבל הוא המשיך, והפך לסופר מצליח. אבל הסרט הזה יוצא הרבה מעבר לתחום יצירת האמנות. זהו סיפור על שני אוהבים. אהבת נעורים סוערת. אהבה שיכולה להיחשב, בעיניי אנשים מסוימים, אסורה. אהבה שכזאת יוצרת בידוד חברתי. בדידות איומה. צורך להתגנב, לשמור בסוד, לא לחגוג את הרגש הנפלא הזה. הסרט הזה, בסופו של דבר, קורא לנו ללכת עם האהבה שלנו. להיות אמיצים, לא לפחד לאהוב גם כנגד המוסכמות, להפסיק לשקר לעצמנו.אני מודה ששילוב הפלאשבקים בסיפור המרכזי לא עשוי בדרך מתוחכמת מדי, אבל זהו חלק מהמנגנון של הסרט הזה. ובכלל, יש בכך איזושהי דרך של מבט מבוגר, מפוכח, באהבת נעורים סוערת. גם כשקורים דברים מרגשים, מגלים סודות בהווה של הסרט, הכול נעשה בשקט, בלי צעקות, בלי לצאת מגדרך. הכאב נחווה כמכה שקטה אל הבטן, הדמעה יורדת לאיטה, ואיכשהו ממשיכים. בכל זאת. יש איזושהי קבוצה של אמריקאים שמסתובבת בין הרגלים של כולם כאן, ותפקידה הוא להכריח את כולם בכל זאת לשחק את המשחק של החיים היומיומיים והשגרתיים למרות שקורים כאן דברים משני חיים. דברים מרגשים. ובכל זאת, צריך לעמוד במטלות היום-יום.
"די כבר עם השקרים שלך" מכיל צילומים יפהפיים של נופים כפריים שמאפשרים לי לנשום עמוק לתוכי את סיפור האהבה שובר הלב הזה, אוליבייה פיון הבמאי יודע להשתמש במוסיקה בדרך שחודרת מתחת לעור שלי בהדרגה, והשחקנים כולם מצוינים: מגיום דה טונקדק בתפקיד הראשי, שיודע להראות רגש ובאותה נשימה להישאר עצור ושקט, דרך ויקטור בלמונדו (כן, הנכד של) שלומד לאט לאט על אבא שלו דרך הדמות של הזר הזה שפולש אל תוך חייו פתאום, ועד למישהו צעיר ולא מוכר בשם ז'וליאן דה סאן-ז'אן בתפקיד מושא האהבה של גיבור הסרט בקטעי הפלאשבק. הוא לכאורה הצעיר האנרגטי והכריזמטי, אבל הוא יודע גם להראות את הצד הרגיש, הפגיע שלו. אם מישהו, חס וחלילה, יגלה שהוא הומו, עולמו יתרסק. יש לו תשוקה עצומה לגברים, ובאותה נשימה, פחד משתק שמישהו ידע על כך. המבט הבוגר של הסרט הזה לאחור מרסן את האנרגיה הזו, ועדיין, סיפור האהבה הצעיר והסוער הזה (שמתואר ללא פחד בצורה אוהבת, נועזת, אבל רחוקה מלהיות פורנוגרפית) נוגע מאוד ללב, במיוחד כשאנחנו בהדרגה מגלים את הגורל העצוב שמחכה בסוף הסיפור.
ולמרות הטרגדיה הזו, לסרט הזה קוראים "די כבר עם השקרים שלך". לכו עם האמת שלכם, ואולי תאבדו כמה חברים בדרך, אבל תרוויחו אחרים (דמות משנה בסרט מלמדת אותנו את השיעור הזה). ובעיקר – תרוויחו את האינטגריטי שלכם, תאהבו את עצמכם, ואחרים יאהבו אתכם בשביל זה.
סרט שקט, כמעט מופנם, האוצר בתוכו כאב, אבל גם תקווה לעולם טוב יותר. סרט נהדר.
מחשבה אחת על “פסטיבל קולנוע צרפתי: די כבר עם השקרים שלך”
סרט קסום ונפלא מבוסס על ספרו של פיליפ בסון.בספר יש דגש חזק על הכאב והמחיר הכבד המסביר את הוויתור על אהבת הנעורים )המחויבות לחווה, לערכי המשפחה,ליכולת להתפתח מחוץ לנוף ילדות והכאב החד שבפרידה .סיפור המחצבה,והדימוי המניפולטיבי בצילום שמתואר בספק אחרת .היה כדאי להזכיר את זה בביקורת .בהערכה
סרט קסום ונפלא מבוסס על ספרו של פיליפ בסון.בספר יש דגש חזק על הכאב והמחיר הכבד המסביר את הוויתור על אהבת הנעורים )המחויבות לחווה, לערכי המשפחה,ליכולת להתפתח מחוץ לנוף ילדות והכאב החד שבפרידה .סיפור המחצבה,והדימוי המניפולטיבי בצילום שמתואר בספק אחרת .היה כדאי להזכיר את זה בביקורת .בהערכה